Шта је то што у ове дане кућне изолације спаја Мајкрософт, Гугл, ОКЦ-Бор, Петљу, Мудл, Кахоот, Адобе, Едмодо и многе друге?

Оно што смо предосећали и прижељкивали да би се успорио и зауставио вирус –  десило се. Неки од нас већ имају своје платформе за учење које су комбиновали са редовном наставом уживо, неки су повремено додавали „егзотичне зачине“ својој настави у виду веб-алатки за квизове, презентације… Наравно, углавном смо користили бесплатне верзије ограничених могућности алата или ограниченог броја покретања, броја ђака…

Вирус се брзо шири, али и људска солидарност исто тако! Најпре су Мајкрософт и Гугл понудили бесплатно своје услуге а уз њих и многи други, мање познати творци софтвера откључали своје „премијум“ услуге и понудили их бесплатно за учење на даљину.

Премијерка нам је обећала наставне материјале, али због краткоће времена, верујем да ће то бити само једносмерни ресурси – могућност да наши ђаци добију потпору у учењу. Иако немамо званичне информације, готово смо сигурни да ћемо сами морати да нађемо начин да успоставимо двосмерну комуникацију са својим ђацима. Наравно, на даљину.

Безмало све разредне старешине имају своје Вајбер или Фејсбук групе са својим ученицима или бар родитељима кад су у питању основци млађих разреда. За кратке поруке и смернице сасвим је довољно, међутим, за наставу на даљину на „дуже стазе“ биће нам потребне још неке алатке – за видео-предавања уживо, лекције прошарање питањима као би ученик активно учио, за тестирања, предају радова, „уживо“ одговарање…

Већ поменути Мајкрософт и Гугл су увелико присутни у нашим школама, мада најчешће наставницима информатике, управи школе и још по неком заљубљенику у технологију. Ово је прилика да се и други наставници опробају у употреби ИКТ-а, овог пута не за „унапређење наставе“ већ за њено комплетно извођење!

Неке школе су се определиле за рад са Офис 365 (Office 365) пакетом и уз додатак новог алата Мајкрософт Тимс (Microsoft Teams) могу да сасвим добро организују своје учење на даљину.

Школе које су се определиле за Гугл-платформу имај читав спектар бесплатних Гугл-алата.

Обе платформе, допуњене могућностима које су сада „откључане“ могу сасвим солидно да организују учење на даљину.

За наставнике који већ раде на Мудлу ово све неће бити проблем, штавише биће изазов да испробамо алате који нам нису били потребни док смо имали паралелу у учионици. Пре свега ту мислим на веб-конферецијски систем Биг Блу Батон https://bigbluebutton.org/ дизајниран за онлајн учење који се може користити самостално и без Мудла, али и као додатак унутар Мудл-курса.  За кориснике Мудла постоји један ексклузивни додатак који може „монотоне“ ПДФ-ове да претвори у интерактивне материјале – Аманоут (Amanote – Distance teaching (PDF + Voice + Note-taking)) алат којим се ПДФ-материјалима могу додати функционалности: белешке, означавања, упитници, аналитике учења, усмена објашњења итд. Ове могућности су и до сада биле бесплатне као и сам Мудл, само их вероватно нисте користили јер сте имали паралелно наставу уживо.

Овим путем желимо да вам скренемо пажњу на алате који су се отворили за бесплатно коришћење управо као потпора одбрани од вируса. Ево неких алата и ресурса које смо ми пронашли:

Кахут (Kahoot!), једна од најполуарнијих алатки код нас за брзе квизове, понудио је бесплатан приступ свим могућностима да подрже учење на даљину. Школе могу да добију бесплатан приступ „премијум“ услугама, што подразумева додатне врсте питања, извештаје који помажу при формативном оцењивању, образовне игре и сарадњу са другим наставницима исте школе.

Сократив (Socrative), такође врло популарна образовна платформа, понудили су до 31. јула 2020. бесплатно школама своје напредне пакете, али су због великог вроја заинтересованих морали да одустану јер су им се загушили сервери… И даље је доступан основни пакет бесплатно.

Ментиметар (Mentimeter), који најчешће користимо за квизове и гласања омогућује школама двонедељни бесплатни приступ „Про“верзији коај има додатне врсте питања, неограничен број питања, извоз у Пауерпоинт и Гугл-презентације и прилагођавање свих функција и изгледа корисниковим потребама.

Паутјун (Powtoon), алатка за визуелно комуникацију понудила је свеобухватан водич за рад на даљину.

Едмодо (Edmodo) безбедна и затворена, веома једноставна за коришћење, друштвена мрежа и платформа за учење припремила је водич за наставнике како да започну са учењем на даљину ако до сада нису имали праксе у томе: постављање учионице, активности за започињање учења на даљину као и место за размену искустава и подршку.

Одличан приказ професионалног софтвера који као одговор на захтеве за радом од куће даје своје услуге бесплатно док траје пандемија, можете пронаћи у овом тексту: List of Free Software and Services During Coronavirus Outbreak. На овом списку нашли су се: Adobe, AT&T, Cisco, Cloudflare, Discord, Google, Instant Housecall, Logmein, Loom, Microsoft, Splashtop, TechSmith, Zoho, Zoom.

За крај овог приказа, поменимо и две сјајне домаће иницијативе:

Образовно креативни центар објавио је сјајан текст са саветима за наставу од куће и, што је још лепше, понудили су бесплатно семинар Како направити онлајн учионицу?

Ту је наравно и Петља, petlja.org  са комплетним материјалима за учење програмирања у настави информатике, који прате званичан наставни програм!

Авантура може да почне!